SJ Univer - шаблон joomla Продвижение

ВСУ

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е най-големият частен университет в България. Той е утвърден академичен център, който съчетава обучението на български и чуждестранни студенти в приоритетни за страната области и създава международно конвертируем и конкурентен научен и академичен продукт. В него се обучават над 10 хиляди студенти в повече от 60 бакалавърски и магистърски и 27 докторски програми.

Създаден през 1991 година, с решение на 37-то Народно събрание от 21.07.1995 г. университетът получава статут на висше училище. Той организира редовна, задочна и дистанционна форма на обучение за всички образователно-квалификационни степени, предвидени в Закона за висше образование - "бакалавър", "магистър" и "доктор".

През 2001 г. получава първата си институционална акредитация за срок от 5 години. На 27.07.2006 г. ВСУ "Черноризец Храбър" получава повторна институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) към Министерския съвет на Република България с максимална оценка "Много добър" за срок от 6 години. През 2013 г. университетът отново е институционално акредитиран от НАОА за максималния 6-годишен период с една от най-високите оценки в страната.

Високата акредитационна оценка, престижните знаци на Европейската комисия за качество на образователния процес - DS Label, за прилагането на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити - ECTS Label и за постижения в областта на научните изследвания – HR Logo, са доказателство, че Варненският свободен университет е конкурентен в европейското и световното образователно пространство.

Повече от 20 години един от първите частни университети в България следва мисията си да бъде социално отговорен субект на гражданското общество, ориентиран към студентите и тяхната професионална реализация. По време на обучението си те имат възможност да участват в различни програми за академичен обмен, учебни практики, стажове и тренинги. Преподаватели и студенти участват в проектите по програмите "Темпус", "Еразмус", "Леонардо" и други изследователски и образователни програми на Европейския съюз. Ние вярваме, че опитът, придобит при участието в нашите програми, е безценното предимство на нашите възпитаници при тяхната професионална реализация.

ВСУ "Черноризец Храбър" се утвърждава като университет със съвременен мениджмънт, търсещ качествена промяна в критериите за подбор на академичния състав и в критериите за оценка в дейността му, с развиващ се център за управление на проекти, с перспективна програма за професионално развитие на студентите. Всичко това го откроява като образователна марка, спечелила доверието, не само на своите възпитаници, а и на многобройните си академични партньори в целия свят.

ИСТОРИЯТА В ГОДИНИ

 • 1991 г. - създаден като независима, демократична образователна институция
 • 1995 г. - получава статут на висше училище с решение на 37-то Народно събрание от 27.07.1995 г. (ДВ, бр. 68)
 • 2001 г. - първият в Република България недържавен университет, акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет (12.04.2001 г.)
 • 2001 г. - получава сертификат за съответствие на университетската система за управление на качеството с международния стандарт ISO 9001:1994, със сертифициращите знаци на ANSI-RAB (САЩ), RVA (Холандия) и UKAS (Великобритания)
 • 2002 г. - успешно завършена програмна акредитация на специалностите, по които се провежда обучение във ВСУ "Черноризец Храбър"
 • 2004 г. - успешно ресертифициране на университетската система за управление на качеството в съответствие с международния стандарт ISO 9001:2000.
 • 2006 г. - получава институционална акредитация с най-висока оценка, за максимален срок от 6 години от Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет (27.06.2006 г.)
 • 2009 г. - на Варненския свободен университет е присъден знакът DS Label от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA).
 • 2010 г. - успешно ресертифициране на университетската система за управление на качеството в съответствие с международния стандарт ISO 9001:2008 за срок от 3 години (от 28.02.2010 г.).
 • 2010 г. - на Варненския свободен университет е присъден знакът ECTS Label от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA).
 • 2012 г. - Варненският свободен университет получава европейския знак "HR Excellence in Research" за изпълняване на принципите, залегнали в Хартата на европейските учени и Кодекса за наемане на изследователи.
 • 2013 г. - успешно ресертифициране на университетската система за управление на качеството в съответствие с международния стандарт ISO 9001:2008 за срок от 3 години (до 28.02.2016 г.). с акредитация на UCAS- Великобритания и ANAB - САЩ.

9007 Варна, к.к. "Чайка" | +359 52 359 544 | http://www.vfu.bg | e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Абонамент за новини

Абонамент за бюлетин на Студентски съвет. Всички полета със * са задължителни .
НПСС

ЗА КОНТАКТИ С НАС

Може да се свържете с екипа на Студентски съвет на посочените контакти:

Адрес: 9007 Варна, к.к. "Чайка",
ул. „Янко Славчев“, офис А233

е-mail: sc@vfu.bg 

телефон: 052/359 622
Facebook: www.fb.com/studentVFU